Nieuws

Ruimte voor Fotografie
Nieuws

Rietveldpaviljoen geopend voor expositie De Stijl

16 september 2017
Ruimte voor Fotografie Cultuurvisie Amersfoort ©Heleen Jonkman

Het Rietveldpaviljoen in Amersfoort is van 16 september 2017 tot 8 januari 2018 geopend voor een expositie over architect Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. De tentoonstellingsruimte aan de Zonnehof 8 is al geruime tijd gesloten voor publiek. Het pand wacht op een noodzakelijke opknapbeurt.

Mondriaan to Dutch Design

Tijdens het landelijke themajaar ‘Mondriaan to Dutch design’ gaan de deuren weer een paar maanden open. De expositie ‘De Stijl voorbij – Gerrit Rietveld en de jaren vijftig‘ wordt georganiseerd door FASadE (Forum voor Architectuur en Stedenbouw in Amersfoort). Deze tentoonstelling stelt Rietveld als lid van De Stijl centraal, met de focus op de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen het paviljoen werd gebouwd.

Het Rietveldpaviljoen Amersfoort heet officieel De Zonnehof en is een van de belangrijkste late werken van architect Gerrit Rietveld. Het gebouw heeft een sobere uitstraling en onderscheidt zich door ruimtelijke kwaliteiten. Het Rietveldpaviljoen heeft vijftig jaar dienst gedaan als tentoonstellingsruimte. Met ‘De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig’ slaat FASadE een brug van verleden naar toekomst. Het belang dat het paviljoen weer optimaal kan functioneren als kunstpaviljoen is groot.

Ruimte voor Fotografie Expositie de Stijl Voorbij ©Heleen Jonkman 2
Expositie ‘De Stijl voorbij’ | september 2017 tot 8 januari 2018 | foto: ©Heleen Jonkman

Cultureel erfgoed

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat De Stijl werd opgericht. Door het hele land vinden evenementen en tentoonstellingen plaats. Ook in Amersfoort, waar op 7 maart het vernieuwde Mondriaanhuis opent.

Johanna van der Werff, directeur FASadE en curator van de tentoonstelling komt aan het woord in weekkrant ‘De Stad Amersfoort’. Van der Werff: ,”Het Rietveldpaviljoen in Amersfoort is belangrijk jong cultureel erfgoed. We staan er zelden bij stil dat het paviljoen de eerste Kunsthal van Nederland is! Amersfoort liep daarmee voor de troepen uit. Midden jaren vijftig ontwierp Rietveld een kunstpaviljoen in Sonsbeek en een in Venetië. De drie paviljoens verschillen onderling, maar getuigen van vergelijkbare, bijzondere kwaliteiten: ondanks eenvoud en soberheid vertonen ze een uitzonderlijk spel van lichtwerking en lichtreflectie, ruimtelijkheid en een fraaie relatie tussen binnen en buiten, in die tijd ongeëvenaard.

Bijzonder is dat Rietveld en de toenmalige Amersfoortse burgemeester Hermen Molendijk samen naar Venetië reisden, om het paviljoen daar te bekijken, puur ter inspiratie voor het nog te bouwen paviljoen in Amersfoort. Overigens kreeg Molendijk veel tegenstand van conservatieve stromingen in de stad die het allemaal te modern en te duur vonden. Er is niets nieuws onder de zon.”

Jan-Versnel-Rietveldpaviljoen-Zonnehof-Amersfoort
Rietveldpaviljoen in 1959 | foto: ©Jan Versnel

Bronmateriaal voor expositie

Van der Werff zoekt nog extra bronmateriaal.

“In de voorbereiding stuiten we op vragen als: hoe kwam het contact tussen Rietveld en Molendijk tot stand? Hoe verliep de bouw? Hoe werd Rietveld in 1950 curator van de tentoonstelling ‘Schoonheid in huis en hof’? Wellicht zijn er mensen die over authentiek materiaal beschikken: correspondentie; foto’s of verhalen uit overlevering. Het zou fantastisch zijn als we dit materiaal kunnen ontsluiten. Ook verhalen over de Amersfoortse tijdgeest in de jaren vijftig: sluiting van fabrieken op de Isselt; de wederopbouw; beelden van brede straten zonder auto’s zijn welkom.”


Bronnen: De Stad Amersfoort – 4 februari 2017 | Mondriaan to Dutch Design – website


De maker van de kleurenfoto op deze pagina hebben we niet kunnen achterhalen. We willen graag de juiste credits opnemen. Als u de foto kent en u weet wie het beeld heeft gemaakt, neem dan contact met ons op.